Uroda, Zdrowie

Olej moringa. Zdowie, kuchnia, kosmetyka

Olej moringa. Zdowie, kuchnia, kosmetyka

Połączenie walorów zdrowotnych, kosmetycznych oraz kulinarnych to duża sztuka. Najlepszym kosmetykiem jest ten, który da się zjeść i to ze smakiem. Powyższe kryteria spełnia na pewno olej moringa.
W przemyśle kosmetycznym stosowany jest przede wszystkim na skórę i włosy. Bogactwo w nienasycone kwasy tłuszczowe powoduje, że świetnie nadaje się do pielęgnacji wspomnianych partii ciała. Dlaczego tak się dzieje? Wysoka zawartość minerałów i witamin świetnie nawilża i odbudowuje naskórek i włosy. Wspaniale sprawdza się na podrażnioną, zaczerwienioną i suchą skórę. Podobnie jest ze zniszczonymi i łamliwymi włosami. Poza właściwościami kosmetycznymi olej posiada także te lecznicze. Dobrze wpływa na układ krążenia, wspomaga leczenie miażdżycy i serca. Niestety dwadzieścia procent zawartości to tłuszcze nasycone i mogą powodować wahania cholesterolu. Niewątpliwie atutem oleju moringa jest wspomaganie procesów regeneracyjnych wątroby. W kuchni olej nadaje się do sałatek i dodatek do majonezu. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia można użyć oleju do smażenia. Zaleca się przechowywanie w suchym, ciemnym i chodnym miejscu, aby nie zjełczał.

Leave a Comment